Anasayfa / Resimler

Cami Mukarnasları

Cami Mukarnasları

Öncelikle cami mukarnasları kelime anlamına bakacak olursak sanatsal açıdan ve manevi değerler bütünü çerçevesinde İslam dünyasında ve mimarisinde öneme sahip dekoratif ögelerdir. Günümüze kadar ulaşmış bu mimari unsur erken Osmanlı döneminden beri cami, türbe, mescit, hamam ve imarethane gibi birçok mimari yapıda karşımıza çıkmaktadır.

Farklı formlarda ve malzemelerde üretilebilen bu ögeler girişi vurgulamak için veya özel bir yeri estetik hale getirmek için kullanılmış. Herhangi bir yeri vurgulamak için belki bir sokak köşesi, cami girişi, kemerlerde, sütunlarda kısacası bir yere özgü olmayan estetik ve dekoratif unsurlardır. 3 boyutlu olarak üretilen bu ögeler bazen taştan, alçıdan, mermerden, çiniden ve istediğimiz farklı malzemelerle üretilir.

Bulunduğu dönemi gözler önüne seren bu unsurlar, kaçıncı yüzyıla ait olduğu hakkında bilgi veren ve döneminin sanatçısını da ele veren mimari dekoratif ögelerdir. Erken Osmanlı zamanlarından Bursa ve İznik' te oldukça fazladır. Özellikle camilerde ve minarelerde çok fazla kullanılmıştır. 3 boyutlu bu mimari ögelere bakınca gerçekten etkilenmemek elde değil.

Farklı formlarda cami mukarnasları çeşitleri bulunuyor. Bu çeşitleri detaylı olarak anlatacağız. Buna göre kullanılan malzemelerde farklılaşıyor ve cami mukarnasları fiyatları da farklılık gösteriyor. Benim için bu eşsiz ögeler paha biçilemez değerdedir.

Cami Mukarnasları Çeşitleri

Malzemeye ve kullanıldığı döneme göre farklılık gösteren mukarnasların, en sık görüldüğü dönem erken Osmanlı dönemidir. Kavisli, eğimli, düz ve tipik Osmanlı mukarnası olmak üzere 4 farklı çeşitte inceleyebiliriz.

Kullanılan çeşitleri detaylı olarak anlatacak olursak;

  • Tipik Osmanlı mukarnası; bu mukarnas çeşidinde özellikle badem hücresi dedikleri, kanatlı badem hücresi bezeme unsuru sıkça kullanılmıştır. İstiridye hücresinden ilham alınarak gelişip bu hale gelmiştir. Üçgen, kare, eskenar dörtgen geometrik şekillerinin yansımalarını da içerisinde barındırıyor. Bu kanatlı badem hücreleri diğer elemanlardan ayrı bırakılmamış, bir bütün olarak yansıtılmış.
  • Kavisli mukarnas; çok eski ve yaygın olarak kullanılan bir çeşittir. Anadolu bölümünde çok fazla örneklerine rastlayabiliriz. En çok kullanıldığı form ise dik ikizkenar üçgen ve yarı formu şeklinde söyleyebiliriz.
  • Eğimli mukarnas; kavisli mukarnas formuna çok benzer. Sadece açı farkı vardır. Ana elemandan yansıyan 3 ara bölmeden oluşur. En güzel örneğine Bursa Yeşil Türbe ve İznik' te rastlayabiliriz.
  • Düz mukarnas; en basit türdür diyebiliriz. Minare şerefelerinde sıkça görebiliriz. Üçgen formlara sahiptir.

Sonuç olarak baktığımız zaman, dönemine ve sanatçısına göre farklılık gösteren bu mukarnas çeşitleri hem estetik açıdan hem de mimari açıdan büyük öneme ve değere sahiptir. Bizler de bu değerlerimize sahip çıkmalıyız.

Cami Mukarnasları Fiyatları

Cami mukarnasları zaman içerisinde deforme olup yıpranabiliyor. Bu mukarnasların yıpranması veya deforme olması durumlarında camiiyapi.com sitemizin kendi adresinden iletişime geçerek bizlere ulaşıp bu deformeleri ve sorunları giderebilirsiniz.