Anasayfa / Resimler

Gülçe ve Hat Yazıları

Gülçe ve Hat Yazıları

Mehmet AYDIN - 0(532) 227 50 93

Gülçe ve Hat Yazıları

Hat yazısı diğer bir adıyla hat sanatı yazıların güzel bir biçimde yazılmasıdır. Osmanlıdan günümüze kadar gelen Gülçe ve hat yazıları çoğunlukla Arap harfleri içermektedir. Arap, İran, Türk ve Osmanlı kültürlerinde farklılık gösteren bu hat yazısını yazmak büyük bir marifet ister. Bu sanatla uğraşan kişiye hattat denir. Yazıyı icra ederken yazının estetik anlamda bir bütünlük sağlaması amaçlanmaktadır. Çoğu hattat içerisine sırlar eklemektedir. Bu sanatı icra ederken buna uygun malzemeler kullanılmaktadır.

Örneğin; hokka, lika, celi kalem, mürekkep, mühre gibi malzemeler bu sanata özgü malzemelerdir. Gülçe ve hat yazıları çoğunlukla camilerin iç ve dış mekan tasarımlarında karşımıza çıkmaktadır. Allah, La İlahe İllallah, Ya Muhammed gibi yazıların Arapça olarak yazılışları bulunmaktadır.

Bunların yanı sıra cami içlerinde bulunan birçok dua bu hat sanatına uygun nitelikte yazılmaktadır. Alanında uzman ve büyük bir titizlikle çalışan hattatlarımız camileriniz için en uygun olan yazıları icra etmektedir. Hat yazıları çeşitlerinden uygun olanları sizler için seçip camilerinize görsellik katacağınız yazılar yazmaktayız.

Gülçe ve Hat Yazıları Çeşitleri

Camilerin iç ve dış mekanlarında karşımıza çıkan bu gülçe ve hat yazılarının çeşitleri bulunmaktadır. Her çeşidi kendine özgü bir anlam ve sır içermektedir. 

Diğer bir ismiyle Aklam-i Sitte olan gülçe ve hat yazıları çeşitleri şunlardır:

  • Sülüs; harfeler küçük, çanaklı, kısa ve derindir. Yazı geçişleri yumuşaktır. Levhalarda sıklıkla tercih edilen hat yazıları çeşitleri arasında bulunmaktadır.
  • Nesih; ‘iptal etmek’ anlamı taşımaktadır. Bir diğer anlamı ise ‘ortadan kaldırmak’ tır. Sülüs’ün harflerinden daha küçük harfler içermektedir. Kitaplarda yazılan gülce ve hat yazılarında karşımıza çıkmaktadır.
  • Muhakkak; düzen, muntazam ve muhkem anlamına gelmektedir. Harfler büyüktür, çanaklıdır, sola doğru uzanmaktadır. Dönüşleri köşelidir. Satır halinde yazılmaktadır ve kelimeleri açıktır.
  • Reyhani; muhakkak hat yazı çeşidine göre harfler küçüktür. Muhakkaktaki düzen mevcuttur. Harfler çanaklıdır ve dönüşler köşelidir. Reyhani yazı türünün de harfleri açıktır.
  • Rik’a; ‘küçük sayfa’ anlamı taşımaktadır. Osmanlı Türklerinin bulduğu yazı türüdür. Sade, kavisli harflerle yazılır. Kur’anı Kerim’de yer alan dualarda genellikle bu hat sanatı kullanılmaktadır.
  • Ta’lik; ‘asma’ ve ‘asılma’ anlamına gelmektedir. Resmi yazışmalarda kullanılan bir yazı türüdür. Ahenkli bir yazı çeşidi olan Ta’lik yazısı İran üslubu ile yazılmaktadır. Divanlarda karşımıza çıkan yazı türüdür. Harflerin şekilleri birbiriyle orantılıdır.
  • Divani; daha çok İran resmi yazışmalarında kullanılmıştır.
  • Tevki; birleşmeyen harfler birbirine bağlanır ve harfler küçüktür. Genel olarak mektuplarda kullanılan bir yazı türüdür. Osmanlı Divanı yazılarında oldukça fazla kullanılmıştır.