Çelik Minare Kaplama

Çelik Minare Kaplama

Çelik Minare Kaplama

Minareler, ibadet için girdiğimiz alanın dışına inşa edilen, Müslümanları namaza çağıran yapının adıdır. Cami ile bütünlük sağlayan bu yapılar, geçmişten günümüze birçok farklı şekilde ve farklı özelliklerde inşa edilmiştir. Yüksekliği en önemli özelliğidir.

Cami ile orantılı şekilde inşa edilen minareler artık yenilikçi anlayış ile birlikte değişime uğrayan yapılardan biridir. Daha Sağlam ve daha görsel yapıların yaygınlaşması, cami ve minarelerin mimarisini de etkilemiştir.  Geçmiş dönem camilerinde inşa edilmiş yapılarda ilk etapta ahşap ya da toprak malzeme kullanılırdı. Bu malzemelerle minare yüksekliği gerekli boyutlara ulaşmazdı ve sağlamlığı şüpheli yapılardı. Günümüzde artık teknolojinin sunduğu imkanlardan da faydalanarak daha yenilikçi, sağlam ve dayanıklılığı uzun süren minareler inşa edilebiliyor. 


Çelik minare kaplama, tercih sebebi haline gelmiş mukavemeti yüksek yapılar olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüz şartları, camilerin daha büyük inşa edilmesine bundan dolayı da cami ile orantılı olmak durumunda olan minarelerin eski döneme göre daha uzun olmasına neden olmuştur. Bu sebepten dolayı, çelik minare kaplama gibi bir gereksinim ortaya çıkarmıştır. Çelik minare kaplama tercih sebepleri aşağıdaki gibidir:

• Görsel zenginlik sunması; 
Çeşitlilik anlamında fazlaca kaynak sunması ve göze hitap eden yapılara dönüşmesine katkı sağlar.

• Dayanıklılık;
Jeolojik konumu itibariyle ülkemiz deprem bölgesidir, bundan dolayı çelik minare tercih sebebidir.  Zorlu iklim şartlarına dayanımı da diğer bir tercih nedenidir. 

• Uzun süre bakıma ihtiyaç duymaması;
Minare bakımı, caminin diğer yapılarına oranla daha zor ve maliyetlidir. Çok uzun yıllar bakıma ihtiyaç duyulmaması da tercih edilmesinin başka bir sebebidir.

• Betonarme yapılara oranla daha ekonomiktir;
Beton yapıların inşa süresi uzun ve maliyetlidir, çelik yapılar ise zaman tasarrufu sağlar, işgücü süresini kısaltır. 

• Montaj süresi daha hızlıdır;
Betonarme yapıya göre daha kolay şekilde imal edilebilir ve hızlıca montajı yapılabilir, yine aynı şekilde zaman tasarrufu sağlayan başka bir özelliğidir.